Wildkamperen in Noorwegen… dat klinkt toch heerlijk? Zie je jezelf al zitten? Midden in de natuur met een camper. Met uitzicht op een meer of op een berg. Of wat dacht je van zo’n prachtige Noorse fjord? Ver weg van alles en iedereen. Weg van de bewoonde wereld. Geen stroom, geen toilet en geen douche. Genieten van de rust, de stilte en het prachtige uitzicht! Wildkamperen in Noorwegen is voor veel mensen een bucketlist ervaring.

Maar hoe is het nou precies om te wildkamperen in Noorwegen? In deze blog lees je er alles over en geven we hier en daar een aantal tips!

Het allemansrecht in Noorwegen

In Scandinavië (voornamelijk Noorwegen, Zweden en Finland) is het allemansrecht van toepassing. Dit betekent dat je mag wildkamperen waar je maar wilt. Het land is van iedereen en je mag dus overal vrij je tentje opzetten. Zo denken de inwoners er ook over.

Wel is het van belang dat je uit de buurt blijft van privéterreinen en plekken waar duidelijk staat dat kamperen niet is toegestaan. Op een parkeerplaats van een bezienswaardigheid kun je niet zomaar je tent opzetten. Kamperen bij iemands huis wordt ook niet getolereerd. Let op dat je minstens 150 meter verwijderd dient te zijn.

Bij meertjes kamperen wordt veel gedaan en dit is helemaal prima! Vuur maken mag ook, mits je natuurlijk oplet. Wildkamperen met je camper is gedoogd als je respect hebt voor de natuur en haar bewoners en geen schade aanricht.

Kamperen is een hele leuke en goedkope manier om het land te bezoeken. Kijk je ogen uit naar het prachtige natuurschoon wat Noorwegen te bieden heeft.

Een must om mee te nemen

Na deze omschrijving ben je vast enthousiast geworden over wildkamperen in Noorwegen. Maar wat moet je inpakken voor een kampeertrip? Wat zijn echte noodzakelijke onderdelen in je backpack? De volgende zaken zou je volgens ons absoluut niet moeten vergeten:

  • Slaapmasker: In Noorwegen is het bijna 24 uur licht tijdens de zomermaanden. In het noorden wordt het zelfs helemaal niet donker. Een slaapmasker in de zomer is dus echt van belang, tenzij je geen enkele problemen hebt met slapen met (veel) licht.
  • Een fijne en warme slaapzak: Het kan in de zomer overdags hartstikke lekker weer (zelfs warm!) zijn, maar s ’nachts kan het flink koud worden in Noorwegen. Zorg daarom dus dat je een warme slaapzak meeneemt.
  • Warme kleding: Noorwegen is natuurlijk geen Spanje! De temperatuur ligt in de zomer gemiddeld tussen de 15 en 25 graden. Het weer kan per regio sterk verschillen, maar ook van dag tot dag en zelfs ieder uur. Opeens kan het weer onverwachts omslaan. Als je in de zomer door Noorwegen reist adviseren wij ook om regenbestendige kleding mee te nemen. Want ja, in de zomerperiode kan het er ook met bakken uit de hemel vallen helaas.
  • Neem je een dure spiegelreflex camera mee om de prachtige natuur vast te leggen?

Campings

Wildkamperen in Noorwegen in de wildernis is een unieke ervaring. Toch is het niet voor iedereen even geschikt. Je hebt geen wc en douche in de buurt en hebt weinig comfort.

Natuurlijk zijn er ook genoeg campings in Noorwegen, zo’n 1000 verspreid over het land. Het voordeel van een camping is dat je een douche en een wc binnen handbereik hebt. Meestal is ook een winkel aanwezig, zodat je nooit zonder eten zit. Daarnaast hoef je verder niet te zoeken naar een goede plek om je tent op te zetten of je camper te plaatsen. Je hebt het plezier van kamperen, maar met meer luxe.

Op een camping mag je enkele dagen of weken verblijven. Bij wildkamperen is het daarentegen niet toegestaan om dagen of weken achtereen op dezelfde plek te staan.

Is wildkamperen in Noorwegen duur?

Kamperen is mega budgetvriendelijk. Wildkamperen is sowieso gratis en ook de gewone campings in Noorwegen zijn heel erg betaalbaar. Je betaalt gemiddeld 25 euro voor een nachtje.

Tip: bezoek Oslo als een stedentrip en ga in de buurt overnachten op een camping. En een tip om het zo goedkoop mogelijk te maken (Noorwegen is en blijft een van de duurdere landen) is om je eigen kookspullen mee te nemen en zelf te koken.

Houd er wel rekening mee dat je ook te maken krijgt met het betalen van tol (voornamelijk rondom de steden). Als je van de ene fjord naar de andere wilt oversteken kan het zijn dat je een ferry moet nemen. De benzineprijzen veranderen dagelijks. Tip: tanken op zondag is het goedkoopst.

Camper Noorwegen

De beste tijd van het jaar

Uiteraard is de zomer de beste tijd van het jaar om te kamperen. Dan zijn de weersomstandigheden het meest aangenaam. In principe duurt het hoogseizoen voor kampeerders van half mei tot half september. Het hoogseizoen duurt in het zuiden en westen van het land langer dan in het noorden.

De maanden juli en augustus zijn echter het meest ideaal. Dit omdat het bijvoorbeeld in juni nog koud kan zijn en er soms nog sneeuw op de bergtoppen ligt.

Voor enorme drukte hoef je niet bang te zijn. Het is een groot land met relatief weinig mensen, dus de kans dat je met meerdere tenten bij elkaar in de buurt staat is erg klein.

Wildkamperen in de winter

Zoals je hierboven hebt gelezen adviseren wij de maanden juli en augustus om te kamperen in Noorwegen. Maar de echte kampeerliefhebber kan natuurlijk ook in de winter kamperen. In dit geval adviseren wij om een bestemming in het zuiden van het land te kiezen. In het noorden kan het weer in de winter erg slecht zijn. De maanden november, december en januari kunnen om deze redenen het best vermeden worden.

Kamperen in de winter heeft absoluut zijn charmes en is zelfs populair onder lokale kampeerders. Daarom zijn er in de wintermaanden ook genoeg campings open. Ben je echt een wintersportliefhebber? Denk dan aan ijsvissen of wandelen over de Noorse sneeuwvlaktes. 

Noorwegen Fjord

Route door Noorwegen

Een populaire route voor kampeerders is van Oslo naar Bergen. Vervolgens leidt de weg omhoog langs de fjorden tot Kristiansund. Vervolgens kun je via de hooglanden, bergen en Nationale Parken weer terug.

Tip: Houd de weersvoorspelling goed in de gaten! Als de voorspelling slecht is kan je altijd deze route nog omdraaien. In de bergen is het vaak wat kouder. Zodra je omgaat kom je langs bergpassen, bossen, natuurparken, Jotunheimen en dan door naar Trollheimen en Kristiansund. Vanuit daar kan je eventueel nog de oceaanroute meepakken.

Mooie plekken om te kamperen in Noorwegen 

Noorwegen is vol met mooie plekken. Vooral de gebieden rondom de fjorden zijn heel bijzonder. Soms is het wel even zoeken naar een plekje. Populaire bestemmingen zijn de bergen van Jotunheimen en de Lofoten. Het eiland Langøyene in de Oslofjord is ook schitterend!

Kortom… Noorwegen heeft voor kampeerders ontzettend veel te bieden. Je bent vrij om te gaan en staan waar je wilt en je kunt je tent op elk moment opzetten. Een (wild)kampeervakantie in Noorwegen is absoluut uniek vol met natuurschoon.

Op zoek naar de ideale reisgids om je reis goed voor te bereiden? Bol.com heeft een ruim aanbod reisgidsen over Noorwegen!